Vyhnite sa farebným katastrofám

Komu z vás sa už to stalo? 

Blížite sa k dokončeniu svojho háčkovaného alebo štrikovaného diela a zrazu zistíte, že vám chýba kúsok klbka.

Vyberiete sa do predajne/objednáte cez eshop presne to isté klbko, s rovnakým číslom aj názvom farby a celé nadšené doma pokračujete v tvorení. Aké je však vaše sklamanie, keď po pár riadkoch zistíte, že farebnosť je iná?

Alebo... 

Začnete nový projekt a keď siahnete po ďalšom, novom klbku, ktoré má presne taký istý názov, aj číslo farby, všimnete si, že farebnosť je iná.

 Prečo sa tak deje, sa dozviete, keď budete čítať ďalej.👇👇

 

A na úplnom konci máme pre vás aj skvelý tip, ako sa vyhnúť takýmto neželaným prekvapeniam. 

Tajomstvo šarže priadze

Všetko to má na svedomí šarža priadze. Stretnúť sa môžete aj s označením lot, resp. dye lot.

 Keď hovoríme o šarži priadze, máme na mysli konkrétnu sériu alebo skupinu klbiek, ktoré boli farbené spolu v jednom cykle/dávke.

Priadza sa vyrába vo veľkých množstvách a potom sa farbí v dávkach. Každá takáto dávka sa označuje ako šarža (anglicky “dye lot”). 

 Aj keď výrobcovia používajú rovnaký postup a farbivá, existujú drobné variácie, ktoré môžu ovplyvniť konečný vzhľad priadze.

 Prečo sa farby líšia medzi šaržami?

        1.      Proces farbenia: Priadza sa farbí v obrovských nádržiach a aj malá zmena v teplote, vlhkosti alebo zložení farbiva môže spôsobiť rozdiely v odtieni farby. Každá nová dávka priadze, ktorá prechádza týmto procesom, môže mať drobné odchýlky.
        2.      Rôzne materiály: Rôzne typy vlákien absorbujú farbu odlišne. Napríklad vlna, bavlna a akryl môžu reagovať na farbivo rôznym spôsobom. Aj keď sa používa rovnaké farbivo, výsledná farba môže byť jemne odlišná.
        3.      Čas: Farby priadze môžu časom trochu vyblednúť alebo sa meniť, najmä ak sú vystavené svetlu alebo vzduchu. To znamená, že klbko, ktoré bolo farbené pred šiestimi mesiacmi, môže vyzerať inak ako klbko farbené včera.

Aby ste predišli nepríjemným prekvapeniam, máme pre vás niekoľko tipov:

        1.      Kupujte dostatočné množstvo priadze - vždy radšej o klbko viac, ako menej. Pred začiatkom projektu si vypočítajte, koľko priadze budete potrebovať, a skontrolujte si, či sú všetky klbká z jednej šarže. U nás (a aj vo väčšine obchodov) vám ochotne pomôžeme nájsť klbká s rovnakým číslom šarže.
        2.      Miešajte šarže opatrne: Ak musíte použiť klbká z rôznych šarží, striedajte ich. Pleťte alebo háčkujte dva riadky z jednej šarže a dva riadky z druhej. Týmto spôsobom sa rozdiely v odtieňoch rozptýlia a menej si ich všimnete, prípadne vám vznikne zaujímavý farebný efekt.
        3.      Zaznamenajte si číslo šarže: Pri nákupe priadze si vždy zaznamenajte číslo šarže a farbu. Ak budete potrebovať dokúpiť, budete presne vedieť, čo hľadať.

 

V našom obchode sa snažíme zákazníkom poskytovať čo najlepšie informácie o dostupných šaržiach, aby ste si mohli byť istí, že váš projekt dopadne presne tak, ako ste si predstavovali.

Aké sú vaše skúseností s rozdielnosťou šarží? Išlo vás poraziť? 😀 Nechápali ste? 🧐A ako ste si poradili?
Napíšte nám vaše skúseností na naše sociálne siete, poradíte aj iným.